Openbaar Belang verlaagt de huren bij ruim 650 woningen

De jaarlijkse huurverhoging zit er weer per 1 juli aan te komen. Maar bij Openbaar Belang krijgt 28% van de huurders van een zelfstandige woning per 1 juni een huurverlaging! De verlagingen variëren van enkele euro’s tot ruim 100 per maand. De gemiddelde maandelijkse huurverlaging is 58 per maand.

 

Huurverlaging

In 2023 is er sprake van een eenmalige wettelijke huurverlaging. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de netto (kale) huur in ieder geval hoger zijn dan € 575,03. Ook zijn er bepaalde inkomenseisen om mogelijk huurverlaging te krijgen. Als een huurder geen huurverlaging heeft gekregen, maar er is toch bijvoorbeeld sprake van een inkomensdaling in 2021 of 2022? Dan kan op onze site heel makkelijk gecontroleerd worden of de huurder toch in aanmerking komt voor de huurverlaging. Is er sprake van huurverlaging? Dan volgt er geen huurverhoging per 1 juli.

 

Huurverhoging

De gemiddelde huurverhoging bij Openbaar Belang voor haar sociale huurwoningen is 2,57%. Op individueel niveau mag afgeweken worden naar een maximale huurverhoging van 3,1%. Op deze manier kan de huur en kwaliteit van de woningen meer in lijn met elkaar gebracht worden. Wij gebruiken een groot deel hiervan voor huurders voor wie betaalbaarheid een steeds groter probleem dreigt te worden.

Voor vrije sectorwoningen is de maximale huurverhoging 4,1%.

Voor huurders die een hoog of hoog middeninkomen hebben, is een huurverhoging van € 100 of € 50 per maand. Hier blijft de huur wel onder bepaalde grenzen zoals die in Zwolle gelden.

Lees hier meer over onze jaarlijkse huuraanpassing.