Zonnepanelen

Op dit moment investeert Openbaar Belang niet in zonnepanelen buiten woningverbeteringsprojecten om. We onderzoeken nieuwe initiatieven om in grotere delen van Zwolle zonnepanelen te plaatsen. U kunt wel bij ons kenbaar maken dat u interesse heeft in zonnepalen. Zodra er meer duidelijkheid is, nemen wij contact met u op.

Veel gevraagd over Zonnepanelen

Ik wil graag zonnepanelen op mijn dak. Hoe pak ik dat aan?

Algemeen

Openbaar Belang heeft geen mogelijkheden om individueel te investeren in zonnepanelen. Helaas wij kunnen wij u niets aanbieden.

Openbaar Belang onderzoekt samen met Innax de mogelijkheden voor een zonnecoöperatie. 
Als het positief lijkt te zijn, gaan wij actief de huurders benaderen. We geven dan informatie over wat dit inhoud en wat het voor u als huurder kan betekenen.

Wilt u zelf zonnepanelen op uw woning plaatsen? Klik dan hier voor meer informatie.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

Algemeen

U mag zelf zonnepanelen op uw woning plaatsen onder de volgende voorwaarden:

Toestemming volgens de 5 basisregels van het ZAV, aangevuld met:

 • Is de dakisolatie nog niet op orde? Dan bent u bij onderhoud aan of isoleren van het dak verantwoordelijk voor het verwijderen en voor het terugplaatsen van de installatie  
 • Is de dakisolatie wel op orde? Dan bent u bij onderhoud aan het dak verantwoordelijk voor het verwijderen en voor het terugplaatsen van de installatie.
 • Aansprakelijkheid ligt bij u en u laat de installatie apart verzekeren
 • Aanpassing aan de meterkast moet gekeurd te worden en het keuringsrapport wordt aan ons te overlegd.
 • Bij vertrek neemt de nieuwe huurder de installatie over, inclusief alle aansprakelijkheid. Is dat niet het geval, dan moet u de installatie volledig verwijderen.

Vul het aanvraagformulier in en wij nemen daarna contact met u op.

Mijn zonnepanelen werken niet. Wat kan ik doen ?

Algemeen

Kijk of u de omvormer kan resetten of even de stekker eruit halen. Mocht dit niet helpen, kijk dan in uw meterkast of de groep van de zonnepanelen omhoog staat. Is dit allemaal gecontroleerd en in orde? Geeft u dan een reparatieverzoek door. Dit kan ook telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur via (038) 45 67 222.

Mijn zonnepanelen zijn vies. Maakt Openbaar Belang deze schooon?

Algemeen

Openbaar Belang maakt in basis geen zonnepanelen schoon. Panelen zijn namelijk voorzien van een speciale beschermlaag, waardoor ze met een regenbui zelfreinigend zijn. Groene aanslag, vogelpoep, stof, Sahara zand, takjes, bladeren etc. spoelt er normaal gesproken vanaf bij een regenbui en dus doet de natuur zijn werk. 

In bijzondere gevallen laten wij de panelen wel schoonmaken. Bijvoorbeeld als de zonnepanelen in directe omgeving liggen van hoge bomen, kan het zijn ze sneller vervuilen en de groene aanslag niet weg gaat met de gebruikelijke regenbui. Neem in dat geval contact op met Openbaar Belang, dan beoordelen wij de situatie en maken wij het zo nodig wel schoon.

Wilt u de panelen zelf reinigen, let dan op de volgende tips:

 • Gebruik geen hoge drukspuit, daarmee kunt u de beschermlaag beschadigen en kan het vuil zich verplaatsen onder het paneel
 • Gebruik een zachte doek. Een borstel/schuurspons beschadigd de beschermlaag
 • Gebruik kalkvrij water, dit laat strepen achter waar vervuiling sneller terugkeert. Gedemineraliseerd water of osmosewater is wel geschikt hiervoor.
 • Reinig de panelen niet in de felle zon, door te snel drogen kunnen er kringen of vlekken ontstaan.
 • Geen schoonmaakmiddelen gebruiken, deze kunnen de beschermlaag aantasten.
 • Indien u de panelen wilt laten reinigen door een bedrijf, zorg er dan voor dat ze hierin gespecialiseerd zijn. Reken op gemiddeld € 100,- á € 150,- (excl. Btw), deze kosten zijn voor uw eigen rekening.