Jaarlijkse huurverhoging

Ieder jaar passen wij op 1 juli de huurprijzen, waarbij wij ons houden aan de richtlijnen van de overheid. U ontvangt altijd voor 1 mei een brief met de nieuwe huurprijs. Lees hier meer over de jaarlijkse huurverhoging.

Veel gevraagd over Jaarlijkse huurverhoging

Ik heb vragen over de jaarlijkse huurverhoging.

Algemeen

Hier vindt u alle vragen over de jaarlijkse huurverhoging in één document.

Wanneer kom ik in aanmerking voor huurverlaging?

Algemeen

De mogelijkheid tot huurverlaging hangt van uw inkomen, de nieuwe netto huur en het aantal mensen dat op het adres woont. Klik hier om uit te zoeken of u in aanmerking komt voor huurverlaging. Huurverlaging kan het hele jaar door worden aangevraagd. Bij toekenning wordt de huurprijs verlaagd op de 1e van de eerstvolgende maand waarop wij het verzoek van u hebben ontvangen.

Ik heb het idee dat ik voor sommige zaken, zoals energie en ziektekosten, teveel betaal. Bieden jullie hulp bij aan bij wat ik per jaar kan besparen?

Algemeen

Ja, dat doen wij door de VoorzieningenWijzer aan te bieden. U krijgt bezoek van een onafhankelijk medewerker van de VoorzieningenWijzer die samen met u probeert zoveel mogelijk financieel voordeel te halen. De gemiddeld behaalde besparing is
€ 500 per jaar.

Hier is alle informatie te vinden

Interesse? Neemt u dan per mail of telefonisch via (038) 45 67 222 contact met ons op.

Ik heb een AOW-leeftijd en mijn woning wordt te groot voor mij en mijn partner. Kan Openbaar Belang iets voor mij betekenen?

Algemeen

Woont u in een relatief grote woning met 3 of meer slaapkamers? En overweegt u naar een kleinere, passende woning van Openbaar Belang te verhuizen? Maar ziet u op tegen de hogere huur of het gedoe? Neemt u dan per mail of telefonisch via (038) 45 67 204 contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Wanneer ontvang ik bericht over de huurverhoging?

Algemeen

Ieder jaar bezorgen wij u voor 1 mei de huurverhogingsbrief. In de brief vertellen wij u met hoeveel procent uw huur omhoog gaat.

Wanneer voeren jullie de jaarlijkse huurverhoging door?

Algemeen

Ieder jaar verhogen wij de huur op 1 juli. Dat is volgens de regels van de overheid.

Mijn inkomen is hoger dan de inkomensgrens. Mag ik in mijn woning blijven wonen?

Algemeen

Ja, u kunt gewoon in uw woning blijven wonen. Dit heeft geen gevolgen voor uw huidige woonsituatie. Als u wilt verhuizen gelden de inkomensregels ook voor u.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen de voorgestelde verhoging van de huurprijs?

Algemeen

Wanneer u het niet eens bent met de voorgestelde verhoging van de huurprijs, kunt u bezwaar maken door een schriftelijk bezwaarschrift in te dienen met het standaard bezwaarschriftenformulier van de Huurcommissie. Deze vindt u op www.huurcommissie.nl. Ook staat op die site vermeld op welke gronden u bezwaar kunt maken. U kunt alleen bezwaar maken tegen het inkomensafhankelijke deel van de huurverhoging. Het bezwaarschrift stuurt u naar Openbaar Belang, Binnengasthuisstraat 1. 8022 NH Zwolle. Let u er op dat het bezwaarschrift uiterlijk 30 juni 2022 binnen is bij Openbaar Belang?

Woont u in een vrije sector woning dan kunt u bezwaar maken bij de kantonrecher, NIET bij de huurcommissie. Meer informatie hierover vindt u op www.rijksoverheid.nl.

Wat houdt het huishoudinkomen in?

Algemeen

Het huishoudinkomen is het gezamenlijk inkomen over het jaar 2018, gerekend over het aantal personen dat op 1 juli 2020 staat ingeschreven bij de gemeentelijke basisadministratie. Het inkomen van inwonende kinderen die op 1 januari 2020 nog geen 23 jaar waren, telt tot een bedrag van € 20.450 niet mee.

Voor de huurverhoging per 1 juli 2020 gaat het dus om de verzamelinkomens over 2018 van alle bewoners die op 1 juli 2020 op hetzelfde adres staan ingeschreven. Deze inkomens samen is het huishoudinkomen.

Hoe regel ik de betaling van de huurverhoging?

Algemeen

Wordt uw huur automatisch geïncasseerd door ons, dan hoeft u niets te doen. De nieuwe huurprijs wordt vanaf 1 juli 2022 van uw rekening afgeschreven.

Betaalt u met acceptgiro, dan ontvangt u per 1 juli de acceptgiro met de nieuwe huurprijs.

Heeft u zelf uw bank opdracht gegeven de huur over te boeken, of betaalt een instantie (bijvoorbeeld de gemeente) uw huur, wilt u dan de nieuwe huurprijs aan hen doorgeven?

Wat is de VoorzieningenWijzer en hoe maak ik er gebruik van?

Algemeen

Met de VoorzieningenWijzer kunt u gemiddeld wel € 500 per jaar besparen. Bijvoorbeeld omdat u recht heeft op bepaalde subsidies of toeslagen waaraan u niet had gedacht. Of door over te stappen naar een goedkopere verzekering of energieleverancier.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een afspraak met een adviseur? Bel ons via (038) 45 67 222 of stuur een mail.
Hier is alle informatie op een rijtje te vinden.