Overlast melden

Bent u huurder van Openbaar Belang?

Gerelateerde vragen

De honden van de buren blaffen heel vaak. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek kunt u soms een heleboel ergernissen oplossen. U kunt afspraken maken die voor beiden goed werken. Komt u er niet uit, dan kunt u dit via onze site aan ons doorgeven en/of met de politie bellen. U kunt in Zwolle ook buurtbemiddeling inschakelen. Kijkt u voor meer informatie op de website van Buurtbemiddeling.

Meer over dit onderwerp

Ik ervaar overlast van de woning naast mij die leeg staat. Aan wie geef ik dat door?

Algemeen

U kunt dit via het digitale formulier doorgeven of ons bellen via (038) 45 67 222. De buurtbeheerder gaat dan bij de woning kijken en beoordeelt wat we er aan kunnen doen.

Meer over dit onderwerp

Ik ervaar overlast van mijn buren/ buurtbewoners. Wat kan ik doen?

Algemeen

Spreek degene van wie u overlast heeft altijd eerst zelf aan. Het kan zijn dat de buren zich niet bewust zijn van de overlast. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. U kunt afspraken maken die voor beide goed werken. Komt u er samen niet uit? Dan kunt u met ons bellen via (038) 45 67 222 of dit digitaal op onze site melden.  Ook kunt u buurtbemiddeling inschakelen, kijk hiervoor op de website Buurtbemiddeling.

Meer over dit onderwerp

Ik vermoed dat er in de buurt een hennepkwekerij zit. Wat moet ik doen?

Algemeen

Belt u de politie als u dit vermoeden heeft. Ga niet zelf op onderzoek uit.

Meer over dit onderwerp

Ik woon in een koopwoning. Kan ik een overlastmelding over een huurder van jullie doen?

Algemeen

U kunt melding doen via onze site. Of wij de situatie moeten oplossen is afhankelijk van de situatie. In veel gevallen is het uw eigen verantwoordelijkheid om problemen aan te pakken en op te lossen. Met een goed gesprek lost u vaak een heleboel ergernissen op. Een eventuele rechtszaak moet door de woningeigenaar zelf opgestart worden tenzij er ook huurders van Openbaar Belang zijn die overlast ervaren.

Meer over dit onderwerp

Ik woon in een straat met huurders en kopers. Ik ervaar overlast van een koper. Wat kan ik doen?

Algemeen

Wij kunnen hierin niet bemiddelen. In Zwolle kunt u buurtbemiddeling inschakelen. Kijk voor informatie op de website van Buurtbemiddeling. Ook kunt u overlast melden bij de politie of de gemeente.

Meer over dit onderwerp

Treden jullie op bij een burenruzie?

Algemeen

Bij burenruzies zijn wij wettelijk niet verplicht om te bemiddelen. Probeer het zelf op te lossen. Komt u er samen niet uit en loopt het uit de hand? Dan kunt u met ons bellen via (038) 45 67 222 of hier een melding via onze site doen. In Zwolle kunt u ook Buurtbemiddeling inschakelen.

Meer over dit onderwerp

Waarom mag ik overlast niet anoniem melden?

Algemeen

Het heeft geen zin om overlast anoniem te melden, want een anonieme overlastmelding mogen wij niet gebruiken als bewijsmiddel. Een overlastmelding die binnenkomt, behandelen wij altijd vertrouwelijk. Aan de overlastgever geven wij nooit zonder uw toestemming door wie de melding gedaan heeft. Pas als het tot een rechtszaak komt, voeren wij de overlastmelding als bewijsmiddel aan. Wij vragen daarvoor altijd toestemming aan de melder.

Meer over dit onderwerp

Wanneer beginnen jullie een rechtszaak bij overlast?

Algemeen

Wij treden op overlast die stelselmatig, ondraaglijk en/of onaanvaardbaar is. We kunnen bij de rechter een gedragsaanwijzing aanvragen.  In het uiterste geval vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden. De huurder wordt dan dakloos. Een rechter wijst een vonnis dan ook niet zo maar toe. Er moet dus echt wel wat aan de hand zijn. Hiervoor is een dossier nodig, waar verschillende schriftelijke meldingen van omwonenden in staan. Ook moet er voldoende bewijs zijn.

Meer over dit onderwerp

Wat doen jullie na een overlastmelding?

Algemeen

U ontvangt van ons een bevestiging binnen 2 werkdagen. Als we meer willen weten, bellen wij u. Wij onderzoeken uw melding. Als het nodig is kijken we op locatie en/of gaan we in gesprek met de buren. Daarna nemen wij contact op met de melder over de uitkomst van ons onderzoek.

Meer over dit onderwerp

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken?

Algemeen

Wanneer wij drugshandel constateren, dan schakelen wij de politie in. Als de drugshandel ook leidt tot overlast, dan vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden.

Meer over dit onderwerp

Wat gebeurt er als jullie hennepkweek bij een huurder thuis ontdekken?

Algemeen

Als wij hennepkweek ontdekken, vragen wij de huurder het huurcontract op te zeggen. Doet de bewoner dit niet? Dan vragen wij om beeindiging van de huurovereenkomst bij de rechter. De rechter wijst dit altijd toe. De kosten voor de rechtszaak en de schade aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Hierna komt de huurder 2 jaar lang niet in aanmerking voor een andere woning.

Meer over dit onderwerp