Betaalbaar wonen: Wet Eenmalige Huurverlaging 2023

In 2023 is er sprake van een eenmalige wettelijke huurverlaging. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de netto (kale) huur in ieder geval hoger zijn dan € 575,03. Ook zijn er bepaalde inkomenseisen om mogelijk huurverlaging te krijgen.

Bij het toewijzen van de huurwoningen houdt Openbaar Belang al jaren rekening met het inkomen en de samenstelling van het huishouden. Maar in de loop der tijd kan het zijn dat een inkomen gedaald of gestegen is. Ook kan het aantal mensen dat in de woning woont veranderen.

Of u aanspraak maakt op huurverlaging hangt af van een aantal factoren:

  • uw kale huurprijs (dit is alleen de huurprijs van de woning zonder bijvoorbeeld de servicekosten) moet hoger te zijn dan € 575,03).
  • het aantal mensen in uw huishouden (inclusief inwonende kinderen)
  • uw gezamenlijke bruto jaarinkomen (inclusief inkomen van inwonende kinderen van 27 jaar of ouder)
  • u moet per 1 maart 2023 in uw huurwoning wonen

Openbaar Belang heeft van de Belastingdienst financiële gegevens over het jaar 2021 ontvangen. Op basis daarvan hebben wij onze huurders een brief gestuurd waarin staat of er sprake is van de eenmalige huurverlaging naar € 575,03 (netto/kale huurprijs).
Heeft u van ons een brief gekregen waarin staat dat u geen huurverlaging krijgt? Maar is uw inkomen ten opzichte van 2021 gedaald? Of is de samenstelling van uw huishouden veranderd?

Dan komt u mogelijk toch in aanmerking voor de eenmalige huurverlaging!

Controleer of u in aanmerking komt voor huurverlaging

 

Hier leest u meer over hoe u huurverlaging kunt aanvragen

 


Huurt u een woonwagen?

Huurt u een woonwagen en komt u in aanmerking voor huurverlaging? Dan moet u dit zelf aan de woningcorporatie vragen. De woningcorporatie stuurt u niet zelf een voorstel. Dit komt omdat woningcorporates het (gezamenlijke) inkomen van huurders van woonwagens niet kunnen opvragen bij de Belastingdienst.