Om deze website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.       Akkoord

Samen prettig wonen

Tips

Samen prettig wonen gaat een stuk beter als u rekening houdt met de buren. Deze tips kunnen hierbij helpen. 

 

Muziekgeluid

De grootste bron van ergenis is geluidsoverlast van muziek. Denk bij het luisteren of maken van muziek aan uw buren. Zij hebben misschien niet dezelfde smaak of houden zij juist van stilte. Houd rekening met het volume van uw stereo of tv. Let ook goed op waar u uw televisie en boxen plaatst. Vermijd een tussenmuur, de grond of pal tegen het plafond. Wilt u de volumeknop toch een keer goed opendraaien, zet dan een koptelefoon op. 

Bent u muzikant? Misschien zitten uw buren niet te wachten op onverwachte concerten en jamsessies. Maak eventueel afspraken over oefentijden en geluidsniveaus. 

 

Geluid bij klussen

Iedereen voert wel eens een klus uit die lawaai maakt. Let vooral op het tijdstip dat u deze klussen doet en overleg het met de buren. Ruim bouwafval op gemeenschappelijke plekken zo snel mogelijk op. 

 

Andere vormen van geluid

Hoge hakken en harde zolen maken veel lawaai op harde vloerbedekking. U kunt dit voorkomen door in huis op pantoffels, sokken of schoenen met zachte zolen te lopen. Dit wordt met name ‘s avonds en ‘s nachts gewaardeerd. Door in huis en op de trappen niet te rennen of te springen en deuren rustig dicht te doen, bezorgt u uw buren geen overlast.

Parket, plavuizen, laminaat en andere harde vloerbedekking weerkaatsen en geleiden geluid. Zachte vloerbedekking dempt het juist. Heeft u harde vloerbedekking, bevestig dan viltjes onder stoel- en tafelpoten en laat kinderen op een speelkleed spelen.

 

Feestje

Heeft u een feestje? Meld dat dan vooraf aan de buren. Dit voorkomt een hoop irritaties.  

 

Afval en zwerfvuil

Een opgeruimde buurt is een gezellige en fijne buurt. Werp uw afval in de daarvoor bestemde container. Zet er geen afval naast. Werp ook geen papier of andere rommel op straat. Zorg vervolgens dat uw kinderen dit ook niet doen. 

 

Honden

Hondengeblaf en -uitwerpselen zijn een bron van irritatie. Neem een zakje mee om de uitwerpselen van uw hond op te ruimen. Een hond is een gezelschapsdier en wordt niet graag alleen gelaten. Gebeurt dit toch dan kunnen honden gaan janken of blaffen. Laat uw viervoeter daarom niet voor lange tijd alleen. Eventueel kunt u ook nog voor een gedragscursus voor de hond kiezen. Meer informatie over het hondenbeleid van de gemeente Zwolle vindt u op www.zwolle.nl.

 

Gemeenschappelijke ruimten

Als u in een appartementencomplex woont dan heeft u wellicht een centrale hal, galerij en/of een trappenhuis. Gemeenschappelijke ruimten zijn voor iedereen. Dat geldt ook voor plantsoenen of groenstroken buiten. Zij bieden een doorgangsroute, een plek om te spelen of even uit te blazen of ze zijn bedoeld als verfraaiing van de omgeving. Vanwege de leefbaarheid en brandveiligheid moeten deze plekken vrij blijven. Zij mogen dus geen opbergplek of stalling worden van fietsen, afval of andere zaken. 

 

Uw balkon

Heeft u een balkon? Probeer het dan schoon te houden. Gooi geen afval, etensresten of afvalwater naar beneden. Zorg ook dat uw benedenburen vrij zicht houden. Dus hang wasgoed en kleden zo op dat uw buren niet in het donker zitten of last hebben van uw wasgoed.