Om deze website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.       Akkoord

Mijn tuin

Een goed onderhouden tuin geeft uw huis een fraai aangezicht. Ook is een tuin van invloed de uitstraling van de buurt. Maar wat is nu een goed onderhouden tuin? Onderstaand vindt u een aantal richtlijnen.

 

Hoe onderhoud ik mijn tuin?

Een verzorgde indruk van de tuin, de oprit en erfafscheidingen betekent dat u de volgende onderhoudswerkzaamheden uitvoert:

 • Het gras regelmatig maaien.
 • Het onkruid regelmatig verwijderen in de tuin en tussen tegels (van opritten, toegangspaden, achterpaden en terrassen).
 • Het regelmatig snoeien van heggen, hagen en bomen.
 • Het vervangen van dode beplanting.
 • Het rechtzetten en rechthouden van erfafscheidingen.
 • Het vervangen van gebroken tegels, kapotte planken of delen van de erfafscheiding.
 • Als de erfafscheidingen geverfd of gebeitst zijn deze regelmatig verven of beitsen.
 • Het onderhouden van de bomen: onder andere snoeien, blad opruimen en overhangende takken wegzagen.

De tuin gebruikt u uitsluitend voor recreatie. Het is niet toegestaan voertuigen, zoals een caravan, aanhangwagen, boot, auto of motor te stallen. Meer richtlijnen vindt u in het huurreglement. Hierin staat onder andere dat het onderhoud van tuinen, paden, erfafscheidingen en waterlozingen die onderdeel zijn van de woning, worden verzorgd door de huurder. 

 

Wie regelt de tuinafscheiding?

Met een erfafscheiding geeft u de grens van uw tuin aan. Bovendien schermt een erfafscheiding u af voor lawaai of een lelijk uitzicht. U bent als huurder zelf verantwoordelijk voor het omheinen van uw tuin. Voor plaatsen van bijvoorbeeld een schutting of een heg en het onderhoud daarvan. Het is daarbij belangrijk dat u rekening houdt met uw buren. Goede afspraken met uw buren helpen daarbij.

 
Gezamenlijke tuinafscheiding
Een gezamenlijke tuinafscheiding staat precies op de grens tussen uw tuin en die van uw buren. Deze heg of schutting onderhoudt u samen met uw buren. Maak daarom goede en duidelijke afspraken met elkaar. Het snoeien, plaatsen en het eventueel verwijderen van de tuinafscheiding doet u ook samen en in overleg met uw buren.
 
 
Hoe hoog mag de tuinafscheiding zijn?
Voor een schutting hoeft u geen toestemming of vergunning aan te vragen, wel zijn er een aantal richtlijnen:
 • Aan de voorkant van de woning mag de afscheiding maximaal één meter hoog zijn.
 • Aan de achterkant van de woning mag de afscheiding maximaal twee meter hoog zijn.
 • U bepaalt zelf  hoe uw erfafscheiding eruit ziet zolang u ervoor zorgt dat de erfafscheiding veilig en stabiel is en als erfafscheiding herkenbaar is.
 
Meer tips voor het onderhouden van uw tuin, zoals bijvoorbeeld tips over snoeien vindt u hier.