Om deze website goed te laten functioneren gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt gaan we ervan uit dat u akkoord bent.       Akkoord

Asbest

Wetenswaardigheden over asbest in uw woning

Asbest. Dat klinkt eng en gevaarlijk. In sommige situaties is asbest inderdaad gevaarlijk – maar vaak niet. Dat kan verwarrend zijn. Onderstaand vindt u meer informatie over asbest en tips hoe u het beste kunt omgaan met asbest. Heeft u vragen over asbest, laat het ons weten. Wij helpen u graag.

 

Asbest saneren tijdens periodiek onderhoud

Openbaar Belang heeft als uitgangspunt alle asbest in woningen te saneren. Grotendeels wordt de sanering meegenomen in de periodieke onderhoudscyclus. Weet u niet of er asbest in uw woning aanwezig is? Alle klanten van Openbaar Belang, waar bij onderzoek is gebleken dat er asbest in de woning is, zijn hier schriftelijk over geïnformeerd. Wanneer u geen brief heeft ontvangen, is de kans groot dat er geen asbest in uw woning is aangetroffen. Wilt u het zeker weten, neemt u dan gerust contact met ons op.

 

Waar kan asbest voorkomen?

 • In woningen die gebouwd zijn tussen ongeveer 1945 en ongeveer 1993, op plekken die goed geïsoleerd moeten worden. Bijvoorbeeld daken, schoorstenen, rond cv-ketels. (Dit is meestal hechtgebonden asbest.)
 • In woningen die gebouwd zijn tussen ongeveer 1945 en ongeveer 1993, op plekken die door weersinvloeden aan slijtage onderhevig zijn. Bijvoorbeeld gevels, daken, op schuren en garages. (Dit is meestal hechtgebonden asbest.)
 • In woningen die gebouwd zijn tussen ongeveer 1945 en ongeveer 1993, als brandwerend plaatmateriaal. Bijvoorbeeld in garages, in meterkasten, rond schoorstenen, ventilatiekanalen en cv-ketels. (Dit is meestal losgebonden asbest.)
 • In sommige soorten vinyltegels en vinylzeil, geproduceerd voor 1984.
 • In huishoudelijke apparaten die warmte uitstralen, geproduceerd tot de jaren tachtig. Bijvoorbeeld een gevelkachel (asbestkoord in de aansluiting, deur), föhn, broodrooster.
  
 
Klussen in de woning? Neem contact op met Openbaar Belang!
Wilt u iets veranderen in uw woning en u vermoedt dat u bij uw klus asbest bent tegengekomen? Of denkt u dat u beschadigd of losgebonden asbest in huis heeft? Ga dan vooral niet beginnen met uw klus, maar neem onmiddellijk contact op met Openbaar Belang.
 
 
Vuistregels asbest
 • Wilt u klussen in een woning die gebouwd is voor 1994? Vraag altijd eerst advies aan Openbaar Belang.
 • Nooit zomaar zelf asbest verwijderen; ook geen vloerzeil of golfplaat.
 • Neemt u altijd contact op met Openbaar Belang als u de asbesttoepassing wilt laten verwijderen.
 • Nooit asbest verzagen, schuren of breken. Dat is zelfs strafbaar!
 • Nooit een gat boren in asbest. Dat is zelfs strafbaar! 
 • Twijfelt u of een materiaal asbesthoudend is? Vraag advies aan Openbaar Belang.
 • Een oud huishoudelijk apparaat in huis? Zoek contact met de fabrikant en vraag of er asbest in verwerkt is.
 
 Meer informatie over asbest leest u in de brochure 'Asbest in uw woning'.
 
 
 

 

Sleutels kwijt?